Borsa İstanbul - BIST100 | Onur Erkan Yıldız'ın Fikirleri ve Oyun Kurgusu
top of page
Ara

20 EKİM BORSA İSTANBUL - BIST100 ENDEKSİ ONUR ERKAN YILDIZ FİKİRLERİ VE OYUN KURGUSU


LÜTFEN İYİ OKUYUN VE ALGILAMAYA ÇALIŞIN. YÖNETİM KABİLİYETİNİZDEN EMİN DEĞİLSENİZ PEK DİKKATE ALMAYIN!


Şimdi muhakkak siz bana - ' Yahu sen ne dersen de, düşüyor borsa kardeşim' diyeceksiniz ancak


olaylar öyle değil. Keşke öyle olsa. :)



1 - Bugün spot ve VIOP tarafında net giriş var. Yani aslında yükseliş için ideal bir ortam ancak kademe miktarları o kadar düşük ki fena bir iş dönüyor. Ve bunu çok kolay yapıyor. Ve bunu tahmin etmek imkansız. Biri tahmin ettim diyorsa da net işkembeden atma bir iştir ya da 'insider vs.' olabilir.


2 - 1 numaralı görsel kurum toplam akd. Nette 870M giriş var. Ve net/hacim %2.91 ki bu aslında güzel bir yükseliş için oldukça güzel bir oran. Peki biz neden ve nasıl düşüyoruz - 'borsaya para girerken' - Bu çok önemli bir soru değil mi? :) Bak şimdi;


* Sabah saatlerinde kademeler yukarıdaydı ve yukarı kademe baskısı ile özellikle BIST100 endeksini yukarıda tuttular. İş ikinci seansa geldiğinde ise yine alışlar yapıldı ama bir farkla - boş kademe hacimlerinden faydalanmak isteyen portföylerin alışları birçok kafa senette çok daha alt kademelere yazmasıyla. Ve bu muhtemelen güzel bir transferdi. Anlaşmalı dahi olabilir.


* Aslında borsaya para giriyor ancak alt kademelerden alış ve satışlar olduğu için borsa düşüyor, senetler düşüyor. Alt kademelerde alış satış işlemlerinin gerçekleşmesi para girişine rağmen fiyatları aşağı çekiyor.


3 - 2 numaralı görselde ilk 5 alıcı satıcı farkının 219M TL civarında olduğunu görüyoruz. Bu da aslında net girişte ve çıkışta ilk 5 kurumun da pozitif fark yarattığını gösteriyor. Bir kurum 40.30'larda ASELS talebi oluştururken diğer bir kurum 41.10 civarında ASELS transfer ediyor. Arada oluşan ciddi boşluk ise mevcutta bir satış baskısı oluşturuyor. Ayrıca Ak Yatırım 138.30'dan çok net bir TUPRS baskısı oluşturuyor ama karşı transferinde %N takasında BoA bulunuyor. :) Bunlar endeksi baskılayan ana unsurlar.


4 - BoA etkisiz eleman gibi bir tavır sergiliyor çünkü yüksek satışa katılacak kadar malı da kalmadı. Hacim ve kademe yazan miktarları o kadar düşük ki Borsa değil de küçük bir alt coin borsası gibi görünüm var.



Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Bu hareketlerin hiçbiri benim REALİST değildir, gerçek fiyat oluşumları değildir. Bu borsa olası dönüşünü çok ciddi hızla ve beklenmedik bir biçimde yukarı doğru yaparsa asla - asla ŞAŞIRMAM. Çünkü herşey oldukça saçma.


*** Siz ekranlarınıza bakıp, 'ah ulan keşke satsaydım' - 'yahu şimdi alırdık ne güzel olurdu' - '1 milyonumuz olmuş 800 bin battık' gibi fikirlere kapılabilirsiniz ki bunlar çok normal ama BIST100 endeksinde bu hareketin telafisi iyi hacim, iyi kademeler ve iyi bir talepte 1 günde olur. 2. gün ise halay çektirir. Bu burada kalsın.


Yukarıdakiler işi gerçekleri ve FİKRİ konularıydı. :)




--- Gelelim yeni oyun kurgusu nasıl olabilir kısmına;


Şimdi BIST100 endeksinde 7790 altı kapanış gerçekleşti. Her ne kadar realist olmadığını düşünsem de buna göre bir oyun kurgusu paylaşacağım çünkü trend kırılım teyitlerini aldık. Aşağıda yazacağım oyun kurgusunu çok iyi okuyun ve anlayın, EĞER YÖNETEBİLECEĞİNİZİ DÜŞÜNÜYORSANIZ - BU İŞİ BEN KIVIRABİLECEK FİNANSAL OKUR-YAZARLIK VE DİSİPLİN SEVİYESİNDEYİM DİYORSANIZ - uygulama kararını gözden geçirebilirsiniz. Bu benim belirlediğim bir kurgudur, uygulamaya koyup koymamak ise sizin kişisel tercinizdir. ANCAK SİZ BU İŞLER BENİ AŞAR, BEN KURGU VS YÖNETEBİLECEK SEVİYEDE HENÜZ DEĞİLİM diyorsanız sakin ve sükunetle o güzel günü bekleyin. Kısa sürede çözümlenir umarım.



BIST100 ENDEKSİNDE 2. TEYİT SONRASI KURGULANABİLECEK OYUN PLANI: (2. TEYİT GELMİŞ DURUMDA - BANA GÖRE KADEME MİKTARLARI VE İŞLEM HACMİNİN DÜŞÜKLÜĞÜNDEN REALİST BİR TEYİT DEĞİL)


* REALİST OLMASA DA BİR OYUN KURGUSU ÜZERİNDEN HAREKET ETMEK HER ZAMAN KORUYUCUDUR VE RİSKLERİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDIR.


BIST100 ENDEKSİ İÇİN UYGULANABİLECEK OYUN KURGUSU:


** KOŞUL1: 20.10.2023 TARİHİ İTİBARİYLE BIST100 ENDEKSİNDE 7728.0 SEVİYESİ ALTINDA BİR FİYATLANMA GÖRDÜĞÜNDE " %30 SENET - %70" NAKİT POLİTİKASI UYGULANABİLİR. EĞER KOŞUL1 UYGULANDIYSA İKİNCİ KOŞULDAN DEVAM EDİLMELİDİR.


** KOŞUL2: 20.10.2023 TARİHİ İTİBARİYLE KOŞUL1 GERÇEKLEŞİR VE AKABİNDE - BIST100 ENDEKSİNDE 7728.0 ÜZERİNDE EN AZ BİR SAATLİK MUM KAPANIŞI GÖRÜLÜRSE " %80 SENET - %20 NAKİT" POLİTİKASINA TEKRAR GEÇİŞ YAPILABİLİR.


** KOŞUL1 VE KOŞUL2 İÇİN GERÇEKLEŞEN HER DÖNGÜDE HER HAMLE SÜREKLİ TEKRAR EDİLMELİDİR.


** KOŞUL3: 20.10.2023 TARİHİ İTİBARİYLE KOŞUL1 GERÇEKLEŞİR VE EĞER KOŞUL2 GERÇEKLEŞMEZSE YA DA GERÇEKLEŞİP KOŞUL1'E GERİ DÖNÜLÜRSE - BIST100 ENDEKSİ 7400 VE YAKIN CİVARINA YAKLAŞIRSA "%70 SENET - %30" POLİTİKASINA GEÇİŞ YAPILABİLİR.


KOŞUL3'ÜN GERÇEKLEŞMESİ DURUMUNDA YENİ ZARAR KES ALANI KOŞUL3'ÜN GERÇEKLEŞTİĞİ GÜNCEL TARİHTE BELİRLENMELİDİR.


** KOŞUL4: 20.10.2023 TARİHİ İTİBARİYLE BIST100 ENDEKSİNDE 7728.00 SEVİYESİ ALTINDA BİR FİYATLANMA GÖRÜLMEZ (YANİ KOŞUL1 GERÇEKLEŞMEZ) VE 7971.39 ÜZERİNDE YENİ BİR FİYAT OLUŞURSA BU OYUN KURGUSU TAMAMEN SONA ERER. HİÇBİR KOŞUL UYGULANMAZ.


NOT: KOŞULLARIN HEPSİ BİRBİRİ İLE BAĞIMLI BİR OYUN KURGUSUDUR LÜTFEN ÇOK İYİ İNCELEYİN VE ANLAMAYA ÇALIŞIN. ANLAMADIĞINIZ TAKDİRDE ÖNEMSEMEYİN.

5.217 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page